Egy társadalmi vállalkozó naplója

avagy egy társadalmi vállakozás fejlesztésének mindennapjai

2010. október 3., vasárnap

 A fruit of care Közép-Európában
A fruit of care társadalmi márka létrehozásával a középtávú célunk az volt, hogy egy regionális márkát építsünk, amely Magyarország mellett más közép-európai országokban is jelen van. Ugyanakkor számomra is meglepő, hogy milyen nagy érdeklődés van a fruit of care iránt a szomszédos országokban. Két hete jöttem haza Vajdaságból, ahol az Erste Alapítvány által szervezett Social Integration programban résztvevő civil szervezeteknek mutathattam be a fruit of care-t. A beszélgetések során megerősödött bennem, hogy a fruit of care valódi megoldást kínál a régió országaiban működő más civil szervezeteknek is. Hiszen egy olyan társadalmi üzleti modell, ami a társadalmi célokat (fogyatékosok munkához juttatása és társadalmi integrációjukat) úgy éri el, hogy közben valós piaci igényeket elégít ki.
A látogatásom során az is megerősödött bennem, hogy ebben a régióban (Kárpát-medence és Közép-Európa) sokkal több az, ami összeköt bennünket, mint ami elválaszt. Ennek megtapasztalásához elég volt csak elmenni egy újvidéki étterembe, és népdalokat hallgatni, vagy elmenni az újvidéki zsinagógába, ahol egy csodálatos –vak színésznők előadását láthattam.
A hallott történetek, más szervezetek nehézségeinek és a sikereinek megismerése világossá tette számomra, hogy a problémáink annyira hasonlóak, hogy magától értetődő a kapcsolatok kialakításának a szükségessége. Meggyőződésem szerint a magyar civil szektornak sokkal szorosabb kapcsolatokat kellene kialakítania a szomszédos országok nem magyar civil szervezeteivel, hogy közösen próbáljanak, próbáljunk megoldásokat találni problémáinkra. Az első lépés pedig mindenképpen a megismeréssel kezdődik. Ennek apropójaként további három dolgot szeretnék megosztani.

Az Erste Alapítvány az idei évben már Magyarországra is kiterjesztette a Social Integration Award-ot, amit az alábbi linken lehet megtalálni: http://erstestiftung.org/integration-award-apply/hu. Amennyire a mostani program során megismertem az alapítvány munkatársait elkötelezettek, jó programokat támogatnak, és hosszú távra terveznek.

Vajdaságban találkoztam egy fantasztikus osztrák társadalmi vállalkozóval, aki már évtizedek óta foglalkozik ázsiai és dél-kelet-európai kézművesek termékeinek értékesítésével. A cég http://www.eine-welt-handel.com/ minden szempontból törekszik arra, hogy fenntartható üzleti modellben működjön, nem csak fair trade kézműves termékeket értékesít (elsősorban kosarakat), hanem a környezetvédelem és energiatakarékosság is meghatározó szempont a vállalkozás működtetésében. Ezért az új logisztikai központjukat passzívház szabványnak megfelelően építették meg, biomasszával fűtik és mivel közvetlenül vasútvonal mellett helyezkedik el, a közúti teherfuvarozás helyett a tisztább vasúti szállítást tudják használni. Az épületről a következő linken lehet képeket is megtekinteni. http://doku.cac.at/ewh_eco2building_bro.pdf

A fruit of care regionális terjeszkedéséről pedig még annyit, hogy a múlt héten voltam Szlovákiába, ahol a Wellgiving Association-nal folytatunk tárgyalásokat a márka szlovákiai bevezetéséről. Remélem sikerül egy olyan működési modellt megtalálnunk, ami mindenki számára előnyös és ezáltal fenntartható lesz.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése